Βγάζουμε τα πλαστικά μιας χρήσης από την καθημερινότητά μας

Βγάζουμε τα πλαστικά μιας χρήσης από την καθημερινότητά μας

Περίπου 4,8 - 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς μας, ενώ στη Μεσόγειο επιπλέουν 1.455 τόνοι πλαστικού. Στην Ελλάδα από τους 180.000 - 300.000 τόνους πλαστικής συσκευασίας που παράγονται ετησίως, μόνο ένα μικρό ποσοστό ανακυκλώνεται. Το υπόλοιπο καταλήγει στις χωματερές, τις πόλεις και τις θάλασσές μας. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ. Το πλαστικό σκοτώνει θαλάσσια ζώα, επιδρά αρνητικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα, ενώ πιθανότατα καταλήγει και στο πιάτο μας.

1) Λέμε όχι στις πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ. Είναι ίσως και το πιο εύκολο βήμα. Πάρε μαζί σου στα καταστήματα τροφίμων την πάνινη τσάντα σου και μην χρησιμοποιείς τις πλαστικές. Μια πάνινη τσάντα δεν πιάνει χώρο στην τσάντα μας ,στο αμάξι ή στο μηχανάκι.  

2) Κάθε μέρα στον κόσμο χρησιμοποιούνται πάνω απο 500 εκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια . Λέμε όχι στα πλαστικά καλαμάκια και χρησιμοποιούμε τα δικά μας  ανοξείδωτα καλαμάκια , καλαμάκια από μπαμπού ή καλαμάκια μιας χρήσης από σιτάρι 

3) Λέμε όχι στα πλαστικά ποτηράκια μιας χρήσης. Χρησιμοποιούμε τα δικά μας επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια 

4) Αποφεύγουμε τα πλαστικά μπουκαλάκια με νερό. Τα χρησιμοποιούμε για λίγα λεπτά αλλά μένουν για πάντα στον πλανήτη μας  Έχουμε μαζί μας το δικό μας μπουκάλι για το νερό/καφέ μας   

5) Δεν χρησιμοποιούμε πλαστική μεμβράνη μιας χρήσης για τα τρόφιμα. Τα αποθηκεύουμε τα τρόφιμα σε γυάλινα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βάζα από τρόφιμα(πχ σάλτσες και μέλι) που έχουν τελειώσει.  Καλύπτουμε τα τρόφιμα με κερομάντηλα

6) Αλλάζουμε τις οδοντόβουρτες μας με ξύλινες . Ένα δισεκατομμύριο οδοντόβουρτσες πετιούνται κάθε χρόνο. Αυτές οι οδοντόβουρτσες μένουν στο περιβάλλον μας για πάντα καθώς δεν βιοδιασπώνται σε αντίθεση με τις οδοντόβουρτσες απο μπαμπού που βιοδιασπώνται μέσα σε έξι μήνες.

7) Χρησιμοποιούμε μπατονέτες από μπαμπού και όχι πλαστικές. 

8) Ετοιμάζουμε το φαγητό μας από το σπίτι μας και το μεταφέρουμε σε δικά μας δοχεία φαγητού Όχι μόνο μειώνουμε τα σκουπίδια μας , αλλά κάνουμε οικονομία και καλό στην υγεία μας αφού επιλέγουμε τα υλικά που χρησιμοποιούμε για το φαγητό μας. 

9)  Διαλέξτε μεταλλικά παρά πλαστικά ξυραφάκια

10) Λέμε όχι» στις περιττές πλαστικές συσκευασίες. Διαλέγουμε σαπούνι σε πλάκα αντί για υγρό κρεμοσάπουνο, τα χύμα προϊόντα από τα συσκευασμένα, τα μη συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά .

11)  Αν χρειαστεί να αντικαταστήσεις κάποιο αντικείμενο στην κουζίνα (π.χ. κουτάλες, δοχεία αποθήκευσης) ή στο μπάνιο σου (π.χ. οδοντόβουρτσα, βούρτσα μαλλιών) προτίμησε να είναι από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, όπως το γυαλί, το μπαμπού, το ξύλο, το ανοξείδωτο ατσάλι.

12) Δοκιμάστε να αλλάξετε τα σφουγγαράκια σας με βούρτσες από μπαμπού/ξύλο και τρίχες από χόρτο  ή με λούφα . Είναι οικολογικές και βιοδιασπώμενες σε αντίθεση με τα σφουγγαράκια που έχουν πλαστικό. 

13)  Λέμε όχι στα πλαστικά μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης . Έχουμε μαζί μας τα δικά μας μαχαιροπίρουνα 

 

Θα χαρούμε να ακούσουμε και δικές σας  προτάσεις. 

Comments

Log in or register to post comments
Στην κορυφή
Μενού
Κλείσε
Καροτσάκι
Κλείσε
Πίσω
λογαριασμός
Κλείσε